Vide

Sākums/Vide/Antocianidīnu noteikšana (Šķidrumu hromatogrāfija)

Antocianidīnu noteikšana (Šķidrumu hromatogrāfija)

Antocianidīnu noteikšana (Šķidrumu hromatogrāfija)

Produkta pārskats:

Dabīgās antocianidīnu krāsvielas noteikšana augos, īpaši - ogās un to pārstrādes produktos.

  • Ievadteksts (280 simboli max):

    Dabīgās antocianidīnu krāsvielas noteikšana augos, īpaši - ogās un to pārstrādes produktos.

  • Cenas diapazons: Atkarīgs no individuālā pakalpojuma
  • Provizoriskais izpildes laiks: 1 nedēļa - 3 nedēļas
  • Atslēgas vārdi: Antocianidīni, šķidrumu hromatogrāfija, ogas
  • Pētījumu veic: LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
  • Kontakta telefons: +371 29 844 924 (Jānis Bikše)
  • Kontakta e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
  • Metodika:

    Mērījumi tiek veikti ar īpaši augstas izšķirtspējas šķidrumu hromatogrāfu ar ultraviolētās gaismas diožu matricas detektoru un termostatējamu automātisku paraugu ievadīšanas sistēmu.

    Pētījuma rezultāti liecina, ka paraugu sagatavošana veicama atbilstoši literatūras avotam: „Anthocyanin antioxidants from edible fruits”; L. S. Einbond, K. A. Reynertson, Xiao-DongLuo, M. J. Basile,E. J. Kennelly; Food Chemistry 84 (2004) 23–28.

    Sagatavotā parauga hromatogrāfiskās analīzes veicamas atbilstoši metodikai: 57th JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) (2001), publicēts FNP 52 pielikums 9 (2001); un publikācijas avotiem: „A rapid validated UHPLC–PDA method for anthocyanins quantification from Euterpe oleracea fruits”. A. L .S. Dias, E. Rozet, G. Chataigné, A. C. Oliveira, C. A. S. Rabelo, Ph. Hubert, H. Rogez, J. Quetin-Leclercq; Journal of Chromatography B. 907 (2012) 108–116; un
    „Anthocyanin in fruits of Vaccinium oxycoccus (small cranberry)” Øyvind M. Andersen; J. Food Sci., 52 (1989), pp. 665–669.

Apraksts

Dabīgās antocianidīnu krāsvielas (E163 (i)-(iii)) pārstāv flavonoīdus, kas lokalizējas šūnas vakuolā ūdenī un ir atrodamas ogās tajā skaitā to pārstrādes produktos. Par svarīgākiem pārstāvjiem minami cianidīni (E163a), delfinidīni (E163b), malvidīni (163c), pelargonidīni (163d), peonidīni (163e), un petunidīni (163f). Pēdējos gados lielāku vērību iegūst flavonoīdu glikozīdi (antocianīni), pateicoties to vērtīgajām funkcionāli aktīvajām īpašībām. Par svarīgākiem antocianīnu pārstāvjiem, piemēram, upenēs (Ribes nigrum) minami cianidīna-3-glikozīds, delfinidīna-3-glikozīds, cianidīna-3-rutinozīds un delfinidīna-3-rutinozīds. Izmantojot esošās pētnieciskās atziņas, rasti optimālākie krāsvielas ekstrakcijas apstākļi un metodika kvalitatīvajai sastāva kontrolei.

Nosakāmie ķīmiskie savienojumi:

  • Cianidīns
  • Delfinidīns
  • Malvidīns
  • Peonidīns
  • Petunidīns
  • Pelargonidīns
  • Cianidīna-3-glikozīda hlorīds
  • Cianidina-3-arabinozīda hlorīds
  • Cianidīna-3-rutinozīda hlorīds
  • Cianidīna-3-galaktozīda hlorīds
  • Delfinidīna-3-glikozīda hlorīds
  • Delfinidīna-3-rutinozīda hlorīds
  • Pelargonidīna-3-glikozīda hlorīds
  • Malvidīna-3-glikozīda hlorīds