Apraksts
21. gadsimtam raksturīgi aktīvi ieguldījumi alternatīvos enerģijas veidos, tostarp bioenerģētikā, kas ir galvenā prioritāte inovatīvā ekonomikas attīstībā. Pastiprināta dažādu izmešu nokļūšana vidē un vienlaikus pieaugošais nestabilais naftas tirgus, kurināma krīze un ierobežotie naftas resursi rada nepieciešamību meklēt alternatīvus, ekoloģiski daudz tīrākus, degvielas veidus. Pie tiem pieder bioetanols, ko iespējams iegūt no augu valsts izejvielām. Latvijas Universitātes pētnieki selekcijas rezultātā izvēlējās produktīvāko Saccharomyces cerevisiae rauga celmu ar afektīvāku etanola sintēzi, tāpat izskaidroti galvenie fizioloģiskie parametri (temperatūra, barotnes pH, saraudzējamā substrāta sākuma koncentrācija). Noskaidrots, ka raugi, kasi pakļauti osmotiskam un siltuma šokam, efektīvāk izmantojami rauga fermentācijas procesā. Humusvielu pievienošana fermentācijas videi paaugstina raugu fizioloģisko aktivitāti un palielina etanola sintēzi. Pierādīts, ka fermentācijas procesā izmantojot immobilizētus raugus, saražoja vairāk etanola, nekā intaktie un dehidrētie mikroorganismi.